De geschiedenis van de gitaar

feb 19, 2021

En wat een geschiedenis. Het snaarinstrument zoals wij het kennen kent vele voorgangers. Waarvan men denkt dat het een oorsprong heeft in Spanje is het daar enkel bekend geworden. Het komt namelijk van de oude Grieken. De voorganger heette kithara (gitara)

Mogelijk is er een ‘luit’, een Perzisch en Arabisch snaarinstrument meegebracht door de Moren. Maar mensen kennen ook een variant waarin het de Romeinse citar is waarop een hals is aangebracht.

In oorsprong had de gitaar maar 4 of 5 snaren, na 1700 kreeg het 6 snaren. Deze waren enkel of dubbele snaren. Over de basisstemming van de snaren zijn ook veel theorieën gaande. Zo kent de luit: E-A-d-f#-b-e. Hoewel we vandaag E-A-D-G-B-E meestal gebruiken worden er ook open G-akkoorden (G-B-D-G-B-D) en open D-akkoorden (D-A-D-F#-A-D) gebruikt.

Waar de Spanjaarden wel hun roots in hebben gezet is de zogeheten Klassieke gitaar. In de volksmond noemen we het vandaag de dag ook wel Spaanse gitaar.

De gitaar is populair geworden omdat het handzaam is en daardoor mee te nemen op reis. Het geeft een grote diversiteit aan speelmogelijkheden met een ruim volume. De ideale compagnon voor de muzikant.

De elektrische gitaar kwam natuurlijk pas veel later. Deze uitvinding was uit noodzaak geboren. De gitaar bracht niet voldoende volume op om samen te spelen met blaasinstrumenten en piano’s. Het moest versterkt gaan worden. Destijds was Jazz in opmars en daar kon de gitaar niet in ontbreken.

Les Paul hebben we vast wel een van gehoord. Denk aan de Gibson Les Paul, een van de beroemdste elektrische gitaren. Les Paul (Lester William Polsfuss) was zo’n Jazzmuzikant. Hoewel er meerdere mensen bezig waren met het versterken van een gitaar kwam Les Paul met de massive body rond de eerste wereldoorlog. Een gitaar zonder klankkast en werd versterkt door elementen. En daar zijn we hem enorm dankbaar voor! Maar ook had hij zijn invloeden in delay en galmtechnieken waardoor de elektrische gitaar nog meer diversiteit ging krijgen en eigen sounds.

Les Paul, bedankt!

Filmtip: Young Einstein (1988). Een bizarre comedy die een electrische gitaar uitvindt door zijn viool te verbouwen en het schuim op bier uitvindt door een atoom te splijten.