Basles

Basles bij het Popcollege

Basles is leren spelen op de basgitaar of de contrabas. De bas is de basis van vrijwel alle muziek. Misschien niet zo opvallend, maar héél belangrijk. De basgitaar of contrabas in de pop- en jazzmuziek verbindt het ritme (de drums) met de harmonie (piano, gitaar. blazersgroepen, koor). Daarmee vormt het een belangrijke schakel in het geheel van een band of ensemble. En het is zo leuk!!! Je staat niet echt op de voorgrond in een band maar je instrument is wel onmisbaar!

Hieronder zie je een foto van een basgitaar, de Fender Precision. Een basgitaar die veel gebruikt wordt en al lang bestaat – en er zijn talloze andere modellen van andere fabrieken en bouwers.

basles, basgitaarPopcollege

Welke muziek?

In veel pop, rock, country, blues en andere lichte muziek wordt vrijwel altijd de basgitaar gebruikt. Dus er is bijna altijd een muzieksoort die jij graag wilt spelen.
Nu is een basgitaar lang, maar er zijn ook korte versies beschikbaar zodat je als je jong bent en nog in de groei (ongeveer vanaf 7 jaar) ook bas kunt gaan spelen. Het leukste is om dat in een band te doen, samen met anderen.
Hieronder vind je 2 voorbeelden van een spelend bandje. In het eerste stukje speelt de bas NIET mee. In het tweede stukje speelt de bas wel mee. Je kunt vast het verschil horen.

Stukje zonder bas:

Hetzelfde stukje met de bas erbij:

Het liedje wat je hoorde was een klein gedeelte van ‘Break’, een stuk van Chris Mindokhy. (Chris is een geweldige Deense bassist). Het werd gespeeld door The Logic Orchestra en Rob speelt de bas.

Je kunt ook solo spelen op een basgitaar. Hieronder kun je een voorbeeld beluisteren hoe dat kan klinken. Rob heeft 2 partijen gespeeld, waarbij de ene baspartij de andere begeleidt.

Rob Geerts
Rob Geerts

Docent:
Rob Geerts